Cyklojízda Libercem – září

Úterý 20.9.2022 v 17:00 z ulice 5.května u OC Plaza
Zveme Vás na cyklojízdu Libercem v rámci týdne mobility, za kolo jako rovnoprávný prvek mobility moderního města 21. století.

V úterý 20. září pořádáme Cyklojízdu Libercem. Připojit se můžete v 17:00 hodin u radnice v Liberci. „Cyklojízda je společenskou událostí, propagující kolo, jako jeden z dopravních prostředků. Je určena všem lidem, kteří i jen občas sednou na kolo a zvládnou volným tempem ujet zhruba 8 kilometrů.”

Pro účast není potřeba se registrovat, nemusíte ani absolvovat trasu celou. Záleží na každém, kde se přidá či odpojí“

Trasa cyklojízdy povede z náměstí ulicemi města, kam se opět po osmikilometrovém okruhu vrátí. Akcí chtějí organizátoři upozornit samosprávu města a kraje na to, že stávající podmínky pro bezpečnou jízdu na kole v Liberci a okolí jsou stále nevyhovující. Poukazujeme hlavně na potřebu vytvořit ve městě síť cyklotras (ideálně “cyklodálnic”) spojujících centrum města s jednotlivými městskými částmi. Přestože má město od roku 2005 generel cyklistické dopravy, realizace bezpečných řešení pro cyklisty vázne.

Cyklojízda 2021
Cyklojizda 2021

Cyklojízdou chtějí její účastníci zároveň sdělit, že lidé na kole po Liberci jezdí a záleží jim na tom, jaké podmínky město Liberec a ostatní vlastníci pozemních komunikací v Liberci pro jízdu na kole (koloběžkách) vytváří.

  • V září se koná ještě další akce, zářijová výzva Do práce na kole. Ti, kteří se k iniciativě Do práce na kole ještě nepřipojili, si mohou v rámci soutěže vyzkoušet na týden změnu svých dopravních návyků a vylepšit kondici.
  • Do práce na kole je celostátní výzva, která se koná standardně od 1. do 31. května, s doplňkovými akcemi v září a v lednu. Výzva má za cíl motivovat k využívání mikromobility a města krátkých vzdáleností. Ať už budete jezdit na kole,
    koloběžce, pěšky či poklusem, můžete tak sami pomoci zklidnit město a zlepšit své zdraví.
    Zapojit se do bezmotorové mobility může opravdu každý!

Info o Cyklojízdě Libercem:
Pavel Matějka, tel. +420 605 120 072
Cyklisté Liberecka, z.s., Zámecký vrch 1400, Liberec
E-mail: cyklisteliberecka@gmail.com